Paradis by Powerhouse

Det er det internasjonalt anerkjente arkitektkontoret Powerhouse Company som har tegnet fase 2 på Paradis Brygge. Vi spurte arkitekt og prosjektleder Johanne Borthne om hvordan de har gått fram.

– Det er alltid viktig å ta utgangspunkt i eksisterende kontekst. Særlig i en plan der arkitekturen er så spesifikk og særegen som på Paradis Brygge.

– Beliggenheten og planen med det felles uterommet har mange kvaliteter, og det ville vi føre videre. Vi ønsket også å videreføre identiteten som er bygget opp, og vi har fokusert på elementer som gir kvalitet som for eksempel store vinduer, balkonger og takterrasse.

– Hvordan vil du beskrive fase 2 i forhold til første del av Paradis Brygge?

– Fasadene har et stilrent uttrykk hvor vi har vektlagt store vinduer og store balkonger med skjerming for naboer og vind. Taket på det laveste bygget tas i bruk som en felles takterrasse og blir et ekstra uterom istedenfor å være et lukket tak.

– Vi har valgt å beholde kledningen hvit med sorte detaljer på vinduer og balkonger slik at vi skaper familielikhet med de eksisterende byggene på Paradis Brygge.

– Hvordan vil jeg som beboer oppleve leiligheten min?

– Gode planløsninger er viktig for oss, så vi legger mye jobb ned i å finne riktige dimensjoner på volumene og riktig plassering av kjernene. Ingen av leilighetene skal bare vende mot nord, alle skal ha tilgang på utsikt, lys og luft! Derfor har leilighetene med nordvendt fasade har også fått to balkonger slik at de har et uterom med kvelds- eller morgensol.

– Hva mer fokuserer dere på?

– Løsninger skal være funksjonelle og praktiske, men også har en arkitektonisk kvalitet. For eksempel tenker vi alltid inn lagring og garderober i planene våre slik at fasader og skillevegger kan ta høyde for det.

– Hvis mulig prøver vi alltid å oppnå kvaliteter som gjennombelysning, eller at du kan se ut på utsikten når du åpner døren. Eller at du så godt det lar seg gjøre skal kunne gå uforstyrret mellom soverom og bad uten å måtte krysse stue eller kjøkken.

– Hva tenker du er de viktigste kvalitetene med å bo her?

– På Paradis Brygge fase 2 kan man få en passe stor leilighet med det beste av alt – sjøen som ligger et minutt unna, Stavanger sentrum som er innenfor kort rekkevidde og togstasjonen som ligger like bak.

– Eksteriøret er enkelt og elegant. Vi har hatt fokus på grep som gir bokvalitet – så som store vinduer og private uteområder. Hvert hus har i tillegg en felles takterrasse.

– Interiørene er «kompakte», det vi si at de utnytter arealet godt, det er romslig takhøyde, og det er gode, integrerte lagringsløsninger. Det er alt det du trenger, i en arealeffektiv løsning.

Det er det internasjonalt anerkjente arkitektkontoret Powerhouse Company som har tegnet fase 2 på Paradis Brygge.
Bilde: Arkitekt og prosjektleder Johanne Borthne.